
Liknande inlägg

Dags att väva kanten.
Den gröna kanten (se föregående inlägg) vävs i en mindre, ihopfällbar vävstol. När man trär på varpen på vävstolen har man en liten möjlighet att slutjustera färgordningen när man trär den ena tråden efter den andra genom solvögonen (nedhängande trådöglor). Rullen med den färdiga väven syns i framkant och fylls långsamt på. 12 meter skall…

I hamn.
Ibland svänger livet fortare än vi vill. Det färdiga konstverket fick tyvärr användas som bårtäcke redan dagen efter att det blev klart. Den man som varit initiativtagare till bårtäcket hade avlidit. Det var en självklarhet att försöka få det färdigt till begravningen, och det kändes som en ära att få ha det med. Inspirationen är…

Soluppgången
Själva solen väver jag på en större vävstol med varpen (de längsgående trådarna) i tjockt lingarn. Det är samma varp som Kasthalls väver sina mattor av. För att få så jämna kanter som möjligt har jag fäst en skiss under väven. När vävningen är klar börjar det tidsödande jobbet med att fästa alla trådar…

Broderat kors.
När konstverket används som bårtäcke är tanken att man skall kunna välja om man även vill smycka ovansidan med blommor eller personliga tillhörigheter. Eller bara med det broderade korset om så önskas. Därför är ovansidan enkel och diskret och korset, som ligger löst, kan flyttas så att det passar tillsammans med övriga utsmyckningar. Korset är…

Solen på plats.
Nu är det dags att mäta så att allt kommer på rätt plats. Den gröna kanten, guldbältet och solen. Allt sys på med sytråd för hand med (förhoppningsvis) osynliga sömmar.

Strålar och pärlor.
När kanterna och solen är på plats gäller det att få solstrålarna raka och jämna innan de sys på på samma sätt. Sedan är det dags att trä små glaspärlor på tråd som skall sys fast i en lång rad innanför kanterna. Med jämna mellanrum placeras större pärlor och stenar ut – tre pärlor och…