Dagbok
Dags att väva kanten.
Den gröna kanten (se föregående inlägg) vävs i en mindre, ihopfällbar vävstol. När man trär på varpen på vävstolen har man en liten möjlighet att slutjustera färgordningen när man trär den ena tråden efter den andra genom solvögonen (nedhängande trådöglor). Rullen med den färdiga väven syns i framkant och fylls långsamt på. 12 meter skall det bli. Vävhastigheten är för närvarande lite drygt en meter per timme. För att spara nacke och axlar är det bäst att väva kortare stunder åt gången.
Dags att varpa
Alla delar i konstverket har en symbolisk betydelse. Den gröna kanten runt om symboliserar livets träd som växer i paradiset enligt Johannes i Bibelns sista bok. Dessa träd bär frukt tolv gånger om året och dess blad är läkemedel för folket. Där skall inga tårar eller smärta finnas mer.
Den gröna kanten vävs på en mindre vävstol. De längsgående trådarna (varpen) nystas upp på en varpa för att ligga jämnt och vara lika mycket sträckta. Här väljer man i vilken ordning de olika färgerna skall komma. Där trådarna möts (i skälet) får man en överblick av färgsättningen.
Soluppgången
Själva solen väver jag på en större vävstol med varpen (de längsgående trådarna) i tjockt lingarn. Det är samma varp som Kasthalls väver sina mattor av. För att få så jämna kanter som möjligt har
jag fäst en skiss under väven. När vävningen är klar börjar det tidsödande jobbet med att fästa alla trådar…
Nytt konstverk
I dagarna har det blivit klart att påbörja en beställning på ett konstverk som kan användas både som bårtäcke och som väggdekoration vid önskemål.
Konstverket kommer att mäta lite drygt 3 x 1,5 meter och är beställt av en kyrka. Eftersom det skall användas i en offentlig lokal använder jag brandklassat tyg som botten.
På bilden ser man färgsättningen i en lugn skala så att det passar lika bra både med och utan kistbukett i valfria färger. Den neutrala ljus-grå-beige färgen kommer att dominera med kanter av grönt och inslag av guld.
Kom gärna tillbaka och se hur konstverket skapas bit för bit!